Vámkezelések, Termékek

 

Határátkelőhelyen történő szabadforgalomba helyezés

Az Önök által szállított áruk esetében alkalmazott hagyományos folyamat szerint a határátkelőhelyen megtörténik a vámáru Magyarországra történő beléptetése. Ezt követően adott szállítmány vámáruként folytatja útját rendeltetési helyéig egy TI garancia kíséretében. Ezt követően az árut rendeltetési helyén egy második vámeljárás során szabadforgalomba helyezik.

A két vámeljárás kétszeres időveszteséget jelent a szállításban, illetve kétszeres költséget is von maga után, hiszen kétszer kell közreműködő vámügynök szolgáltatását igénybe venni.

Lehetőség van azonban költség és időkímélő megoldásra. Amennyiben a belépéskor már a magyar országhatáron lezajlik az uniós szabadforgalomba helyezés a két külön vámeljárás gyakorlatilag egységesedik. Adott szállítmány már szabadforgalomba helyezett áruként hagyja el a határt, és annak tulajdonosa szabadon rendelkezhet felette. Ilyen módon egyrészt időt takarít meg az ügyfél, hiszen nem kell a belterületi vámhivatalnál tovább várakoznia, másrészt költséget takarít meg. További előnyt jelent, hogy a vámkezeléssel nem kell a szolgálati helyek nyitva tartásához igazodni, hiszen a határátkelőhelyek 24 órán keresztül üzemelnek.

Az ilyen jellegű vámeljárások díját hagyományosan nem a szállítmányozó, hanem az importőr fizeti. Ilyen módon a T okmány költségét a szállítmányozó megtakarítja.

Hatátátkelőhelyen történő kiviteli ellenőrzés

Amennyiben Európai Uniós felrakóhelyen nincs lehetőség a kiviteli vámellenőrzés lebonyolítására vagy az túlságosan nagy időveszteséggel járna, lehetőség van arra, hogy adott szállítmány rakodás után elinduljon a szerb határ felé, és közvetlenül a határátlépéskor kerüljön az export vámkezelés lebonyolításra. Pl. egy szombaton megrakott kamionnak nem kell németországi felrakóhelyén hétfőig várakoznia az export vámkezelésre, hanem gond nélkül tudja folytatni útját a szerb-magyar határig , ahol a Trivium Kft. elvégzi a szükséges adminisztrációs teendőket. Ilyen módon a fuvarozók jelentős mennyiségű időt tudnak megtakarítani. További előnyt jelent, hogy a vámkezeléssel nem kell a szolgálati helyek nyitva tartásához igazodni, hiszen a határátkelőhelyek 24 órán keresztül üzemelnek.

TIR indítás a magyar országhatáron

Amennyiben a szállítmányon elvégezte egy uniós vámhivatal a kiviteli ellenőrzést, de valamely oknál fogva nincs lehetőség a TIR Carnet hitelesítésére a TIR Carnet indítása megoldható közvetlenül a Magyarországról történő kilépéskor.

TIR okmány cseréje T okmányra

Az Unióba érkező TIR garanciával kísért áruk bizonyos esetekben csak meghatározott vámhivataloknál érkeztethetőek. Nagyobb szabadságot jelent a rendeltetési vámhivatalnál, ha a fuvarozó T okmány kísérete mellett fuvaroz. Lehetőség van egy olyan eljárásra, amely során a feladó a TIR Carnet okmányon rendeltetési vámhivatalként Röszke-Tompa-Nagylak határátkelőhelyet nevezi meg, így a TIR Carnet okmány Magyarországra történő belépéskor érvényét veszíti. A szállítmány további útjához a Trivium Kft. biztosít TI okmányt. Ilyen módon a fuvarozó időt takarít meg, hiszen jóval több vámhivatal képes áruját fogadni, így nem kell kerülőutat tennie a lerakóhelyig.

Nemzetközi termékek

TIR okmány használatának mellőzése Unióból Bulgáriai rendeltetési helyig történő fuvarozás esetében

Hagyományos technológiai rend szerint az Unióból Bulgáriai rendeltetési helyig közlekedő kamionok TIR Carnet okmánnyal utaznak. Lehetőség van azonban egy olyan megoldásra is, amely során a TIR Carnet okmány helyett szerb kezesség helyettesíti a TIR Carnet okmányt.
Ebben a konstrukcióban a szállítmányok Röszke és Tompa határátkelőhelyig garanciális fedezet nélkül tudnak közlekedni, hiszen Unión belüli mozgásról van szó. Röszke és Tompa határátkelőhelyen a fuvarozó szerbiai garanciát kap, amellyel Kalotina határig közlekedhet.

A termék természetesen a Bulgária-Eu irányban is rendelkezésre áll.