Kiegészítő tevékenységek

 

A Trivium cégcsoport 1990 óta működtet határspedíciós irodákat Magyarország külső határain. A cégcsoport irodahálózata megtalálható Magyarország minden jelentősebb határátkelőhelyén. A cégcsoport napi tevékenysége során több száz tehergépkocsivezető veszi igénybe a Trivium Kft. és a Trivium Szeged Kft. vámügynöki szolgáltatásait.

A szolgáltatói tevékenység versenyképességének fenntartása az ügyfélkör igényeinek folyamatos megismerése és az igények minél teljesebb kiszolgálása esetén lehetséges. Ennek a törekvésnek az eredményeként a cégcsoport igyekszik minél több járulékos, kiegészítő szolgáltatást nyújtani a határátkelőhelyeken.

Autópálya-matrica értékesítés

Magyarország területére belépő tehergépjárművek részére az autópályamatrica használata kötelező. A határátkelőhelyen történő matricavásárlás számos komparatív előnnyel jár.

A belépő tehergépjárművek a határátlépés technológiai rendjéből kifolyólag várakoznak az átkelőhelyeken. A gépkocsivezetők igénylik a matricavásárlási lehetőséget a határátkelőhelyeken, hiszen a vámadminisztrációra történő várakozás ideje alatt hozzá tudnak jutni az egyébként is kötelező matricához. Így időt takarítanak meg, hiszen a határátlépést követően nem kell újra megszakítani a szállítást azért, hogy matricához jussanak. A gépkocsivezetők tudnak külföldi pénzeszközökkel is fizetni az autópályahasználatért, ami nem szükségszerűen igaz a belterületi matricaárusító helyek esetében.

Összefoglalva: a határátkelőhelyen történő matricaárusítás kedvező a szállítmányozók részére, mert időt takarítanak meg, kedvező a vámügynökök részére, mert kiegészítő bevételi forráshoz jutnak és kedvező a hatóságok számára is, mert a speditőrök felhívják az ügyfelek figyelmét a matricavásárlás kötelező jellegére.

Pénzváltás

A határátkelőhely területére érkező és gépjárművezetők nagy százaléka külföldi illetőségű. A magyarországi áthaladás során gondot okoz számukra, hogy nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű forinteszközzel. A határátkelőhelyen történő pénzváltás hasonló komparitív előnyökkel jár, mint a határátkelőhelyen történő matricavásárlás. A határátlépéskor elszenvedett várakozási időt hasznosan tudják a gépkocsivezetők felhasználni, külföldi pénzeszközeiket forintra tudják váltani.

A pénzváltás tevékenység folytatása a határátkelőhelyeken a hatóságok munkáját is segíti, hiszen számos esetben kerül bírság kiszabásra mind a személy mind pedig a tehergépjármű forgalomban. A bírságok összegét a kialakult gyakorlat szerint forintban kell az ügyfeleknek megfizetni. Az átkelőhelyeken üzemelő pénzváltók hatékonyan segítik az ügyintézést, az ügyfeleknek nem kell további időt veszíteni azzal, hogy a következő városba elutazzanak azért, hogy pénzt tudjanak váltani.

Összefoglalva: a határátkelőhelyen történő pénzváltás kedvező a szállítmányozók részére, mert időt takarítanak meg, kedvező a vámügynökök részére mert kiegészítő bevételi forráshoz jutnak és kedvező a hatóságok számára is, mert a pénzváltók forinteszközökhöz juttatják az ügyfeleket, akik így képesek a bírságot kifizetni.

Kombinált fuvarozás, ROLA jegyértékesítés

A ROLA a kombinált fuvarozásnak formája, melynek során a teljes közúti jármű, a vontatóval együtt alacsony rakfelületű vasúti kocsikból álló vasúti szerelvényen utazik. A kamionok egy mozgatható rámpán keresztül gördülnek fel a vasúti kocsikra. A kamionsofőrök (kísérők) egy fekvőhelyes vasúti kocsiban utaznak, ahol az utazás alatt pihenhetnek

A kombinált fuvarozásban rejlő lehetőségek kihasználását számos törvényi rendelkezés bátorítja. A visszaélések elkerülése miatt szükség van arra, hogy a belépő tehergépjárművek ROLA szállítmányozásra feljogosító vonatjegyét a vámhatóság a határátkelőhelyen ellenőrizni tudja.

A vonatjegyek szakszerű kitöltésére és kiadására ezért Magyarország területén a határátkelőhely az egyetlen életképes helyszín. Vámügynökségünk több száz vonatjegy kiadását bonyolítja le havonta.

Illetékbélyeg forgalmazása

A Magyar Posta Zrt.-vel kötött szerződés illetékbélyeg forgalmazásra jogosítja fel cégünket. Az illetékbélyeg forgalmazása a határon elengedhetetlen. A fuvarengedélyekhez kötődő illeték megfizetése csak akkor lehetséges, amennyiben a gépkocsivezetők illetékbélyeghez képesek jutni.